MAPA POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY

















Orlickoústecko [ Území ]

ORLICKOUSTECKO

Soucasné Orlickoustecko, v minulosti chudý podhorský kraj, je dnes oblasti, kde rozmanité přírodní krasy a kulturní památky doplňuje vyspělý průmysl a produktivní zemědělství. Okres je ohraničený Orlickými horami a masívem Kralického Sněžníku, které tvoří hranici s Polskou republikou.

V chraněné krajinné oblasti Orlické hory se v nadmořské výšce 495 - 620 m nachází krajinářsky vysoce hodnotné uzemi - přírodni výtvor Zemská brána. Jde o hluboce zaříznuté, převážně smrkem zalesněné údolí Divoké Orlice s balvanitým řečištěm, četnými skalními útvary a výskytem mnoha vyznačných rostlin. Údoli otevírající se k polske strane a kamenný most, postavený italskými staviteli v letech 1900-1903 umocnují pojem Zemské brány. Pašerácká lávka, která dřive opravdu sloužila k prenášení zboží a Ledřičkova skála s jeskyńkou dotvářejí kouzlo Zemské brány a spolu s překrásnou přírodou zvou k výletům a procházkám.

Panorama kopcu, udoli, rybniku, poli, luk a lesu se zriceninami starobylych hradu vytvareji kolorit zarustajicich cest a novych komunikaci. Rekreacni a sportovni zarizeni i turisticke chaty lakaji po cely rok vsechny, kdo hledaji ticho, klid a zotaveni v neporusene prirode.

Uzemi okresu se vyznacuje znacnou clenitosti terenu - od 239 m do 1 424 m nadmorske vysky a poskytuje proto velice priznive podminky jak pro letni a zimni rekreaci, tak i pro turistiku. Nizinna oblast se nachazi v okoli Chocne a Vysokeho Myta. Ostatni uzemi vyplnuje zvlnena pahorkatina, vykazujici polohy od 400 m do 500 m n.m., severovychodni cip okresu - Kralicko - od 600 m do 1 000 m n.m. V teto casti okresu se nachazeji rovnez jeho nejvyssi body, a to Kralicky Sneznik 1 424 m, v jehoz masivu ve vysce 1 39O m n.m. prameni reka Morava, dale pak Suchy vrch 995 m a Bukova hora 958 m. Kralicky Sneznik je tretim nejvyssim pohorim v Ceske republice, tvori rozmezi mezi Cechami, Moravou a Kladskem. Tato oblast byla vyhlasena narodni prirodni rezervaci. Naucna stezka Kralicky Sneznik vede z Dolni Moravy az na vrchol Kralickeho Snezniku.

V techto horskych oblastech se take nachazeji dve strediska zimnich sportu - Dolni Morava a Cenkovice. K ubytovani zde slouzi rada hotelu a penzionu. V Dolni Morave lyzare m.j. potesi i dva vleky se sjezdovkami v delce 1 000 m, v Cenkovicich je k dispozici sest lyzarskych vleku a desitky km bezeckych stop, vyuzivanych i profesionalnimi sportovci.

Vedle stredisek zimni rekreace je v okrese rada oblasti pro letni rekreaci. Stredisko vodnich sportu a letni turistiky Pastvinska prehrada lezi v prekrasne krajine v podhuri Orlickych hor, nedaleko Zemske brany. Krome stredisek soustredene zimni a letni rekreace, kde najdou navstevnici potrebnou pohodu k rekreaci, je v okrese rada zajimavosti a pozoruhodnosti. At uz se jedna o poutni barokni chram Nanebevzeti Panny Marie a klaster na Hedeci z r. 1696, ktery tvori dominantu mesta Kraliky, romanskou rotundu sv. Kateriny v Ceske Trebove, pochazejici z prvni poloviny 13. stoleti, nebo poutni barokni kostel sv. Mikulase z let 1724-1726 s galerii polychromovanych plastik ve Vraclavi ci o hrad Litice nad Orlici. Navstevniky Orlickousteckeho regionu potesi prekrasne prostredi s mnozstvim prirodnich zajimavosti a atraktivit.
Zklamani nebudou ani milovnici historickych a umeleckych pamatek. Temer ve vsech mestech a obcich okresu najde vnimavy navstevnik mnoho historickych dokladu. Jsou to ruzne druhy pevnosti, zajimava zamecka, cirkevni a mestska architektura, ktere spolu s pamatkami archeologickymi dokumentuji historicky vyvoj tohoto severovychodniho cipu Čech.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 23.03.2005 v 07:55 hodin
Kontakt na webmastera osoblazsko@infosystem.cz

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule