![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pardubický perníkChráněné označení EU se základními informacemi z databáze českých označení původu a zeměpisných označení
Databáze českých označení původu a zeměpisných označení
Úřad průmyslového vlastnictví Data jsou aktuální ke dni: 17.1.2008 -------------------------------------------------------------------------------- Číslo přihlášky 42 Znění PARDUBICKÝ PERNÍK Číslo zápisu 71 Číslo mezinárodního zápisu 70 Datum podání přihlášky 01.12.1967 Datum zápisu 01.02.1974 Datum mezinárodního zápisu 11.12.1967 Žadatel/Uživatel Sdružení Pardubický perník, Češkova 1568, Pardubice, 530 02, CZ Provozovna Goldfein CZ s.r.o., Rožkova 1009, Pardubice, 530 02, CZ Provozovna Josef Novotný - zdobený perník, Češkova 1568, Pardubice, 530 02, CZ Žadatel/Uživatel Perníkář Pardubice, a.s., Češkova 22, Pardubice, 530 02, CZ Provozovna Perníkář Pardubice, a.s., Češkova 22, Pardubice, 530 02, CZ Území/Zeměpisná oblast Katastrální území města Pardubice Zboží/Výrobky Perník Specifikace: Specifikace NAŘÍZENÍ RADY EHS Č. 510/2006 Žádost o zápis podle článku 5 a 17(2) "Pardubický perník" CHOP () CHZO (x) 1. Odpovědný orgán členského státu: Název: Úřad průmyslového vlastnictví Adresa: Antonína Čermáka 2a, 160 68 Praha 6, Česká republika Tel.: 00 420 220 383 111 Fax: 00 420 224 324 718 E-mail: posta@upv.cz 2. Skupina: 2.1 Název: Sdružení Pardubický perník 2.2 Adresa: Rožkova 1009, 530 02 Pardubice, Česká republika Tel.: 00 420 466 303 637 Fax: 00 420 466 303 637 E-mail: info@goldfein.cz 2.3 Složení: producenti/zpracovatelé (X) ostatní ( ) 3. Druh produktu: Skupina 2.4, perník 4. Specifikace (přehled požadavků podle čl. 4 odst. 2) 4.1 Název: Pardubický perník 4.2 Popis: Pardubický perník je pečený pekařský výrobek, který je vyráběn z pšeničné mouky, cukru, vaječného obsahu, včelího medu, ovocných džemů, rostlinných tuků, kakaa, směsi perníkového koření (skořice, koriandr, hřebíček, anýz, nové koření) a kypřidel. Pardubický perník je vyráběn ve dvou variantách:
4.4 Důkaz původu: Výrobci Pardubického perníku jsou povinni svou činnost provádět v souladu s platnou legislativou ČR, resp EU pro výrobu potravin. Základním právním předpisem je zákon č. 110/1997 Sb O potravinách a tabákových výrobcích. Výroba je podrobena státnímu dozoru prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce (včetně kontroly dodržování specifikace) a vnitřnímu kontrolnímu mechanismu HACCP (systém kritických bodů), který je ze zákona povinný. Dále z platných právních předpisů vyplývá povinnost pro výrobce, kteří uvádějí výrobky do oběhu, zabezpečit sledovatelnost jak použitých surovin, tak odběratelů, kteří výrobky odebírají, proto mají všichni výrobci jejich registry. Perník nespadá do kategorie čerstvých pekařských výrobků a musí být proto balen do obalu již u výrobce a opatřen minimálně údaji danými předpisy, především však názvem, hmotností, složením a identifikací výrobce. 4.5 Způsob produkce: Pardubický perník je pekařský výrobek, jehož technologie výroby je s nepatrnými obměnami používána třetí století. Výroba Pardubického perníku probíhá ve dvou fázích, které jsou od sebe oddělené několikadenní přestávkou.
4.6 Souvislost: Historie výroby perníku v Pardubicích sahá až do l6. století, což dokládáme materiálem Východočeského muzea Pardubice, který podrobně popisuje počátky výroby perníku v Pardubicích. Výsady perníkářům stvrdila Marie Terezie r. 1759. V materiálu je velmi podrobně popsáno období rozkvětu perníkářství na Pardubicku ve 20. století, kdy byla řemeslná výroba doplněna i průmyslovou formou. V první polovině dvacátého století v pardubických firmách Kapo, Melartos, Jehar a ve druhé polovině dvacátého století v pardubických firmách Východočeské pekárny a cukrárny Pardubice, Kapo, Melartos - Čokoládovny, PePa, Jiba a Goldfein CZ. Řemeslná výroba byla realizována ve více firmách, ke konci dvacátého století hlavně ve firmách Novotný, Jaja a Janoš. Současné výjimečné postavení Pardubického perníku v povědomí veřejnosti je dokumentováno dopisy, novinovými výstřižky i fotografií z návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla v Pardubicích, který chtěl vidět výrobu pravého Pardubického perníku (v provozu firmy Goldfein CZ). Z uvedeného je patrné, že v Pardubicích dlouhou dobu pracovali a byli vychováváni odborníci, kteří ovládali výrobu této speciality a že jejich duševní vlastnictví bylo předáváno následovníkům. Mezi dovednosti patří i charakteristické motivy používané při zdobení Pardubického perníku. Tyto styly i způsob zdobení nejsou nikde vyučovány a jsou předávány pouze praxí při výrobě. 4.7 Kontrolní subjekt: Název: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Hradci Králové, Adresa: Březhradská 182, 530 32 Hradec Králové, Česká republika Tel.: 00 420 495 454 110 Fax: 00 420 495 532 518 E-mail: hradec@szpi.gov.cz Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz, součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule |